Δυο ή τρεις φορές άσκηση την εβδομάδα κρατάνε μόνο μερικές αρτηρίες υγιείς, όπως προέκυψε από τη μελέτη 100 ατόμων 60 ετών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κάθε μορφή άσκησης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αλλά η σωστή άσκηση στην κατάλληλη στιγμή της ζωής μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Physiology, αφού πρώτα η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Άσκησης και Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Ντάλας, Τέξας, πήρε στοιχεία για το ιστορικό άσκησης των συμμετεχόντων και την κατάσταση των αρτηριών τους, δηλαδή το κατά πόσο ήταν άκαμπτες ή όχι.
Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα μέσα και έξω από την καρδιά και σε όλα τα μέρη του σώματος. Η κάθε μία μοιάζει με σωλήνα και καθώς οι άνθρωποι γερνούν, είναι επιρρεπής σε σκληρότητα. Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής αναγκάζει, επίσης, τις αρτηρίες να μπλοκάρουν με λιπαρά υλικά.
Οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (30 λεπτά τη φορά), σε όλη τη διάρκεια της ζωής, οδήγησε σε πιο νεανικές μεσαίου μεγέθους αρτηρίες, που παρέχουν αίμα στο κεφάλι και στον λαιμό. Ωστόσο οι άνθρωποι, που ασκούνταν τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν πιο υγιείς μεγάλες κεντρικές αρτηρίες καθώς και πιο υγιείς μεσαίες.
Οι μεγαλύτερες αρτηρίες είναι εκείνες που τροφοδοτούν το αίμα στο στήθος και στην κοιλιά. Η έρευνα δεν έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το κοινωνικό υπόβαθρο και η εκπαίδευση, οι οποίες θα είχαν, επίσης, αντίκτυπο στην γενικότερη υγεία της καρδιάς.
Ο Dr Benjamin Levine, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Αυτή η μελέτη είναι πραγματικά συναρπαστική, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προγράμματα άσκησης για να διατηρήσουμε την καρδιά νεανική και να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω σε πιο γερασμένες καρδιές και αιμοφόρα αγγεία".

healthmag.gr